Skoči na vsebino

NOVICA

Prosilci se ne učijo zgolj pravil in običajev, ki veljajo v Sloveniji, temveč se navdušujejo tudi nad prehranskimi izdelki slovenskih lokalnih pridelovalcev

Prosilci za mednarodno zaščito, ki bivajo v Azilnem domu Ljubljana bodo Dan slovenske hrane začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, na kar že opozarjajo izobešani plakati s povabilom na zajtrk in s tem praznovanjem Dneva slovenske hrane tudi v Azilnem domu.

V Azilnem domu Ljubljana potekajo še zadnje priprave na obeležitev Dneva slovenske hrane, v petek 16. novembra.

 

Tako prosilci, ki bivajo v Azilnem domu, medtem ko čakajo na odločitev o njihovi prošnji za mednarodno zaščito, kot tudi zaposleni na Uradu Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM) se namreč pridružujejo projektu, ki ga skupaj vodijo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ministrstva za zdravje, za izobraževanje, znanost in šport, za kulturo ter za okolje in prostor, ob sodelovanju z ostalimi partnerji (Čebelarsko zvezo Slovenije, Zavodom RS za šolstvo, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, GZS-Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij, Zvezo sadjarskih društev Slovenije, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Zadružno zvezo Slovenije ter Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije)

 

Podobno kot preko 260 tisoč otrok in mladostnikom v slovenskih vrtcih ter šolah, si bodo tudi prosilci za mednarodno zaščito ta dan popestrili z aktivnostmi, ki spodbujajo delovanje vsakega posameznika, da še bolj posega po lokalno pridelani hrani ter se zdravo prehranjuje.

 

Dan bodo začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki bo letos v okviru Dneva slovenske hrane na slovenskih vrtcih in šolah potekal že osmič zapored. 

Prosilci za mednarodno zaščito - kot posamezniki z migrantsko izkušnjo, ki so si varno zatočišče pred nevarnostmi, ki so jih ogrožale v domačem okolju poiskali v Sloveniji - namreč na ta način, ob učenju pravil, navad in vrednot, ki veljajo v Slovenijo, prevzemajo tudi zavedanje, zakaj oziroma kako pomemben je zdrav jutranji obrok iz lokalnega okolja.

 

Več o aktivnostih, ki so predvidene ob letošnjem Dnevu slovenske hrane si lahko preberete na tej povezavi.